Wednesday, December 29, 2010

Hanya kerana BOLA ?!!

Assalamu'alaikum wbt...
Hari ni ana nak posting sikit pasal cerita tentang BOLA...

Pada 26 Dis lepas(kalau tak salah), 1 perlawanan bola AFF SUZUKI CUP telah berlansung antara Malaysia dan Indonesia. Ana sebenarnya taklah minat bola, tapi kebetulan hari tu semua orang kat rumah nak tengok bola, jadi ana pun tengok je la sekali. Ok la jugak tengok bola sebenarnya. Ok ana akui, best la jugak... Alhamdulillah Malaysia menang. Sebagai rakyat Malaysia, tentulah ana rasa bangga. Jadi sehari lepas tu, ana post sesuatu pada status facebook ana yg berbunyi,

smlm saje je tngk bola... m'sia lwn indonesia. ok la gak... m'sia mng !! smoga m'sia mng lg utk prlwnn yg kt jakarta nnti...huhu (sjk ble plk sy mnt bola nih??huhu)

Niat ana sebenarnya cuma saja2 nak buat status macam ni. Tapi tak sangkalah pulak yg ana akan dapat feedback yg tak agak tak menyenangkan. Ada beberapa orang yg tak berpuas hati pasal laser yg terkena pada penjaga gol indonesia. Maka, terjadilah perdebatan di wall saya...

Memanglah tak salah kalau minat bola, tapi yg salahnya bila terlebih fanatik atau boleh dikatakan obses. Janganlah sampai jadi pertengkaran dan permusuhan antara 2 negara serumpun yg dah terjalin baik. Lagipun, kita kan saudara sesama Islam dan terikat dengan ikatan kukuh dalam 1 aqidah yg sama. Janganlah hanya kerana bola kita sampai bermusuhan. Di sini ana tidak ingin membela sesiapa, cuma ingin menyedarkan semua bahawa semua pemuda pemudi Islam ini sangat diperlukan untuk membela agama Islam, bukan untuk bertelingkah hanya kerana perkara duniawi seperti BOLA.

Saudaraku semua, bukankah lebih baik jika kita habiskan tenaga kita untuk membela agama Islam dan Palestin. Umat Islam di Palestin yg menderita akibat kekejaman Israel lebih memerlukan kita untuk membela nasib mereka berbanding bola. Siapa lagi yg dapat membantu Palestin kalau bukan kita? Tepuk dada, tanya hati.

Siapa yg bersalah dalam hal laser tu, biarlah Allah saja yg menentukan dan membalasnya. Allah itu Maha Adil lagi bijaksana. Dia lebih mengetahui segalanya. Ilmu manusia hanya setitis dari ilmu Allah yg seluas lautan. Kadangkala, sesuatu yg dusta itu terlihat sahih seperti kebenaran, namun hakikatnya ianya hanyalah dusta semata atau mungkin saja fitnah. Jadi, jika kita tidak pasti, janganlah kita menuding jari sesuka hati pada mereka yg terlihat bersalah sedangkan kebenarannya masih belum terbukti. Hakim dunia ini belum tentu seadil hakim akhirat.

Hari ni ada lagi 1 perlawanan bola antara Malaysia dan Indonesia yg akan berlangsung di Jakarta. Jadi harapan ana supaya tidak akan terjadi apa2 pergaduhan antara 2 negara ni. Siapapun yg menang nanti, redhalah. Ini hanya perlawanan bola saja, jadi janganlah kerana perlawanan yg tak ada kaitan dengan kita, tercatat 1 dosa percuma untuk kita. Memanglah kebenaran perlu ditegakkan, tapi tegakkanlah dengan cara berhikmah. jazakumullah...





Saturday, December 25, 2010

Cintaku Milik-Mu

Hatiku yang merindu kekosongan
Mendamba suatu kepastian
Kebahagiaan dalam sinar cinta
Hakiki kekal selamanya

Ingin kuhapus seribu keraguan
Akan kuhias dengan air mata keinsafan
Menyubur cinta dengan keimanan
Agar berbunga rasa cinta padaMu

Aku damba
Damba cinta yang indah
Yang abadi hingga penghujungnya
Membawa kepadaMu

Hadirnya dia
Mengisi segenap kekosongan
Umpama cahaya
Nan hadir kala kegelapan

Tuhan
Kekalkan dia di sisiku
Agar dapat kuterus merasai keindahan
Yang Kau hadiahkan ke lubuk hatiku
Dalam menyusuri perjalananku sebagai dai'e
MengenaliMu pemilik cinta sejati

Tapi
Andai ternyata hatiku bukan miliknya
Titip ketenangan dalam hatiku
Untukku redha pada takdirMu
Hapuskanlah seluruh harapanku padanya
Kerana cintaku milikMu

Ya Rabbi,
Tumbuhkan yang patah
Gantikanlah yang telah hilang
Hanya Kau yang tahu segala isi hatiku
Bimbingi hatiku agar jiddiyah pada cintaMu

Ya Allah,
Ku yakin janjiMu pasti
Ikrar hatiku
Cintaku milik-Mu

nukilan : Bintu Firdaus

Friday, November 19, 2010

Faedah Menundukkan Pandangan

Menundukkan pandangan mempunyai banyak sekali faedahnya, antaranya ialah:



1) Menunjukkan tanda bahawa seseorang itu tunduk kepada Allah s.w.t. dan merupakan puncak kebahagiaan seseorang hamba di dunia dan di akhirat.

2) Dapat menangkis serangan anak-anak panah iblis yang sangat panas lagi beracun, yang mana boleh menyebabkan kehancuran.

3) Dapat menghiasi hati dengan sinaran cahaya, melenyapkan kegelapan yang terdapat pada wajah dan anggota badan.

4) Membersihkan hati dari akibat sedih.Orang yang tidak mahu menundukkan pandangannya maka akan kekallah ia dalam kesusahan.

5) Mewariskan firasat yang sihat dan benar yang dapat membezakan antara yang baik dengan yang buruk.

6) Membuka pintu pengetahuan, iman dan ma’rifat kepada Allah s.w.t. serta hokum-hakamnya.

7) Menundukkan pandangan dapat mewariskan keteguhan dan keberanian.

8) Mewariskan hati dengan kesenangan dan kebahagiaan yang sangat indah.

9) Dapat menyucikan hati dan syahwat yang tersembunyi, maka itulah yang dikatakan tawanan hawa nafsu.

10) Dapat membebaskan hati dah fikiran yang selalu merumitkan, sedangkan bagi mereka yang tidak mahu menundukkan pandangan, fikiran mereka akan hanyut dengan angan-angan yang tinggi.

11) Menguatkan dan meningkatkan daya fikiran.Sedangkan mereka yang tidak mahu, tidak dapat apa-apa hasil kecuali hilang sikap waspada terhadap ahibat-akibat buruk yang akan berlaku.

12) Menundukkan pandangan dapat membebaskan hati dari gila syahwat dan menghilangkan sifat lalai. Sebaliknya bagi mereka yang tidak mahu menundukkan pandangan akan membuatkan dia melupakan Allah dan kampung (alam) akhirat.



selawat~~

Monday, November 15, 2010

Jika belum siap, Cintai ia dalam DIAM.....



Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam ...karena diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya ...kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mau merusak kesucian dan penjagaan hatinya..



karena diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu.. menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan merusak izzah dan iffahmu ..

karena diammu bukti kesetiaanmu padanya ..karena mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH swt. pilihkan untukmu ...

ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan ALi ?yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah

karena dalam diammu tersimpan kekuatan ... kekuatan harapan ...hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itu dapat berbicara dalam kehidupan nyata ...bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap padanya ?

dan jika memang 'cinta dalam diammu' itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata,biarkan ia tetap diam ...



jika dia memang bukan milikmu, toh Allah, melalui waktu akan menghapus 'cinta dalam diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat ...

biarkan 'cinta dalam diammu' itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahasia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu ...

NB. Postingan temannya Aldiansyah(Share by: Arytha Rusianty)

doa itu senjata mukmin. jadi doalah ikhtiar terbaik dalam soal jodoh.



_______________________________________________

Friday, November 12, 2010

Erti Syukur by UNIC



Album : Satu Tekad
Munsyid : Unic
http://liriknasyid.com


Lafazkan kalimah syukur
Lafazkan kalimah itu
Alhamdulillah...

Segalanya yang ku kecapi
Adalah milikMu Ilahi -Tuhan Maha Pemurah-
Tak kan terbalas walaupun sebesar zarah

Kenikmatan yang bertandang
Terkadang tidak dihiraukan - Lepas dari pandangan -
Dan bila hilang barulah dikesalkan

Adakalanya aku hanyut
Adakalanya aku lupa
Adakala aku leka
Ampunilah...
Kerana ku manusia
Lemah dan tidak berdaya di sisiMu
Seringkali terlupa nikmatMu
Datang tiada jemu
Bila terhimpit mulalah
Mencari dan menyebut namaMu
Barulah merasai makna sebenar erti syukur
Syukur atas rahmatMu

Adakala ku hanyut
Adakala ku lupa
Adakala ku leka dan adakala ku alpa
Kerana ku manusia
Lemah dan tak berdaya
Seringkali terlupa nikmat yang Kau kurnia
Ku bersyukur ya Tuhan
Segala pemberian
Walau luas lautan
Bukanlah perbandingan
Ku tingkat keimanan
Ku gilap ketaqwaan
Sebagai perlambangan
Terima kasih ku Tuhan

Onak duri kehidupan
Jatuh bangun sendirian
Ada hikmah yang tersimpan
Yang menguji iman

Bersyukurlah selalu
Sentiasalah redha dan menerima
Tiap ujian tiba bukan diminta
Sebaliknya Allah Maha Mengetahui

Kan ku bertasbih selalu
Bertahmid berzikir padaMu
Sebagai tanda ku nilai
RahmatMu Tuhan

Aku bersyukur Ya Allah
Segala pemberianMu pada ku
Seluas lautan pun bukanlah jadi ukurannya
Memang tiada bandingan
Segalanya yang ku kecapi
Adalah milikMu Ilahi -Tuhan Maha Permurah-
Bukan miliku pinjaman sementara
Syukur Alhamdulillah

Sesungguhnya solatku,
Amalku, hidupku, matiku
Kerna Allah yang satu
Kuserahkan segala harta jiwa dan raga
Sebagai tanda cinta
KepadaMu Yang Esa

Saturday, November 6, 2010

Inspirasi Hati by DeHearty



Album : Di Hati
Munsyid : DeHearty
http://liriknasyid.com

Bila sendirian fikiranku buntu
Mengingati dirimu
Dikau tiada lagi di sisiku
Hatiku sayu bertambah pilu

Kasih kau inspirasiku
Kau mengajarku erti kehidupan ini
Takkan ku lupakan nasihatmu
Kerna ianya berguna untukku

Seringkali aku berdoa pada-Nya
Agar tabah menyusuri hidup ini
Ya Allah berilah ku kekuatan
Untuk tempuhi dugaan yang mencabar

Sekiranya ku mendapat pengganti
Ku harapkan insan sepertimu oh kasih
Banyak membantu dan mendorongku
Menjadi hamba yang taat kepada-Nya

Seringkali aku berdoa pada-Nya
Agar tabah menyusuri hidup ini
Ya Allah berilah ku kekuatan
Untuk tempuhi dugaan yang mencabar

Sekiranya ku mendapat pengganti
Ku harapkan insan sepertimu oh kasih
Banyak membantu dan mendorongku
Menjadi hamba yang taat kepadaNya, o ho…

Sekiranya ku mendapat pengganti
Ku harapkan insan sepertimu oh kasih
Banyak membantu dan mendorongku
Menjadi hamba yang taat kepada-Nya

Walau dirimu tiada lagi
Tapi hatiku tetap kepadamu
Kenangan bersamamu subur mewangi
Takkan luput dari ingatanku
Takkan luput dari ingatanku…

___________________________________________________________________________

lagu ni la yg jd inspirasi utk nme blog sy nih...hehe
tp xde kaitan dgn sy pon sbnrnye...
cume rse mcm tjk INSPIRASI HATIKU tu sdp n sesuai utk nme blog...
tp kisah dlm lagu ni xde pape kaitan pon dgn sy k...
just tjknye yg menarik wat sy rse nk gune tjk nih...hehe

Sunday, October 31, 2010

Cerita yg Sedih & Menyayat Hati

jom sme2 bace...

sebuah cerita yg di'copy' drpd sini...

Aku dah kawin skarang

220850.27.10_u



Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..

Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..

Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan. Hoho..

Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.

Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.

Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.

Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.

Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye.. Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..

Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok.. kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.

Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..

Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??

Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!

Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!

Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..

Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..

Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.

Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!

Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!

Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..

Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??

Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!

So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..

Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!

Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??

Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.

Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!

Aku buntu..

Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..

Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.

Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..

Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..

Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

Buat suami yang baru kupunya,

Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ku juga benar-benar cinta padamu,
Dan kumenangis bila dirimu melamarku

Buat suamiku yang baru kupunya,
Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,
Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita

Buat suamiku yang baru kupunya,

Andai abang ingin melihat Ara ketawa,
Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,

Kerana Ara tak mampu berbica,
Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa

Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.

*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..


Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?

4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?

Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.

Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.

Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.

“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”

Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..

Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..

Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..



(T.T)



p/s: (tarik nafas pnjang2 dluu.. bru bc kenyataan d bwh :))

ok,, emm.. dh bnyk dh tnya, dh bnyk kali sye jwb sblom ni.. ingin sy maklumkan skali lg, ini bukan citer betol.. (trus x sedih..) sekadar imaginary story. trima kasih kerana 'like' dan 'share'.. x berniat brbohong. sy sndiri pon budak lg, blom kawin haha. sy main tulis je ni.. huhu.. (30 oktober 2010, 12.33am)


_____________________________________________________________________________

sdih kn cite ni???
mnitiskn air mata ble bace kalo feel btol2...
smoga sme2 dpt pngajaran drpd cite ni...

erm, ape yg sy nk ckp, org yg wat cite ni mmg brbkt wat cite. mmg best!!

Thursday, October 28, 2010

Lembaran Hidup Wanita Solehah



Mampukah aku menjadi seperti khadijah?
Agung cintanya kepada Allah dan Rasulullah,
Hartanya diperjuangkan kejalan Fisabilillah,
Penawar hati kekasih Allah,
susah dan senang rela bersama

Dapatkah ku didik jiwa seperti Aishah?
Isteri rasulullah yang bijak,
Pendorong kesusahan dan penderitaan,
Tiada sukar unutk dilaksanakan

Mengalir air mataku
Melihat pengorbanan puteri solehah Siti Fatimah,
Akur dalam setiap perintah,
Taat dengan abuyanya yang sentiasa berjuang,
Tiada memiliki harta dunia,
Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga..

Ketika aku marah,
Inginku intip serpihan sabar,
Dari catatan hidup Sarah..

Tabah jiwaku
Setabah Umi Nabi Ismail,
Mengendong bayinya yang masih merah,
Mencari air penghilang dahaga,
Diterik padang pasir merak,
Ditinggalkan suami akur tanpa bantah,
Pengharapannya hanya pada Allah,
Itulah wanita yang bernama Siti Hajar..

Mampukah aku menjadi wanita solehah?
Mati dalam keunggulan iman,
Bersinar indah harum tersebar
Bagai wanginya pusara Masyitah..

AKU INGIN MENJADI WANITA SOLEHAH...!!!

Sunday, October 24, 2010

Untukmu Wanita

Apabila kamu berkawan dengan lelaki,
ingatlah ada dua pilihan terbentang
PERTAMA...
kamu jadi seperti KELAPA...
mudah diperoleh..
diparut...diperah..
dan diambil santannya...
lepas itu hampasnya dibuang...



KEDUA...
Kamu menjadi sebutir MUTIARA..
berada di dasar lautan...
tersimpan rapi..
dilindungi kulit...
bukan senang nak lihat..
apa lagi mendapatkannya..
hanya orang yang bertuah ...
berusaha menyelami dasar lautan...
dapat memperolehnya..
harganya mahal sekali..
dan ia akan tersimpan selamanya..
jadi..
kamu pilihlah sama ada hendak menjadi KELAPA ataupun MUTIARA..



di sebalik SANTAN..
menjadi penyedap makanan..
diperah segala kenikmatan..
dengan mudah jatuh menjadi titisan..
akhirnya habis kari dimakan..
pulut panggang sisi habis ditelan..
dan SANTAN hilang tak jadi ingatan..
yang terasa lazat hanya kari dan pulut panggang..
orang tak kenang jasa SANTAN..

MUTIARA...
tertanam di dasar paling dalam...
sukar andai mengharap jadi perhatian..
kerana MUTIARA dilindungi oleh cengkerang yang menghadangnya dari ancaman musuh..
namun kiranya ditemui insan..
akan menjadi PERMATA HIASAN..
terletak tinggi di cincin idaman..
atau di leher nan jinjang..
atau di lengan menawan..
makin lama MUTIARA tertanam..
makin tinggi nilainya..

oleh itu...
pilihlah sendiri...
menjadi SANTAN..
mudah jadi perhatian..
tapi hanya sebentar jadi santapan...
kemudian hilang segala nikmat dan pujian..
menjadi MUTIARA..
sukar ditemukan..
namun bila dihias indah gadis rupawan..
hilang ia..
tangisan mengiringi zaman..



nota kaki : jgn lupe SHARE bersama sahabat2 anda. semoga boleh dijadikan iktibar . insyaallah :)

blog version : http://www.themuizz.com/2010/10/untukmu-insan-bernama-wanita.html

selawat~

Monday, October 18, 2010

Ayah - Ae Man

U-TURN ke Jalan Lurus (penutup)

(dipetik daripada sebuah buku motivasi Galeri Ilmu yg bertajuk U-Turn ke Jalan Lurus nukilan Ustaz Zul Ramli M. Razali m/s 206-208.)

Hati seorang ayah benar-benar terluka. Petang itu dalam perjalanan pulang dari kerja ketika seluruh tubuhnya terasa remuk dibedal beban tugas seharian, pihak sekolah anak lelakinya menelefon, meminta dia segera bertemu guru disiplin sekolah.

"Encik ... anak encik terpaksa kami buang dari sekolah ini kerana masalah disiplin yang amat serius," ujar guru disiplin di dalam bilik kaunseling yang sunyi, tetapi patah bicara itu seperti bunyi letupan yang sangat membingitkan. Kemudian dari itu dia tidak mendengar apa-apa. Dia hanya melihat kumat-kamit bibr guru disiplin membentangkan satu persatu kesalahan anaknya sedang fikiran telah melayang ke ruang gempita penuh aib. Rasa malu, marah dan kecewa bergumpal dalam rongga dada. Muka terasa panas, arang hitam seperti tertempel di segenap ruang wajah.

Tiada rayuan dibuat, anak dibawa pulang.

Atas kekecewaan memuncak, dia suami isteri membuat keputusan untuk menghantar anaknya ke sebuah sekolah tahfiz al-Quran jauh di luar bandar. Biar anak jauh dari hingar kota, jauh dari rumah, jauh dari masakan ibu, biar jauh dari segala-galanya. Biar dia rasakan!

Pada hari anak dihantar ke asrama baru itu, tanpa mahu menoleh pada wajah, anak ditinggalkan. Dia tidak mempedulikan perasaan anaknya kerana perasaanya sendiri sarat dengan rasa kesal dan kecewa yang berlubuk.

Pada setiap bulan, dia akan ke sekolah anaknya yang jauh di luar bandar untuk membayar yuran tetapi dia tidak mahu berjumpa dengan anaknya. Itu muktamad darinya. Dia penat dan serik menaruh harapan pada anaknya.

Sehinggalah lapan bulan berlalu, ketika dia menjelaskan bayaran yuran seperti biasa dan ingin berangkat pulang, seorang guru datang kepadanya dan meminta agar dia bertemu anaknya.

"Encik ... silalah berjumpa dengan anak encik, kami rasa sudah lama benar dia menyebut ingin bertemu dengan ayahnya ..."

Perlahan bicara ustaz dalam nada merayu.

"Tak mengapalah, saya rasa tidak ada keperluan untuk itu. Biarlah dia di sini dan saya akan terus membayar yuran yang sepatutnya."

Tegas jawapannya ingin memuktamadkan bicara.

"Tapi ... tidakkah pada hari ini encik ingin berjumpa dengan seorang al-hafiz?" bisik ustaz ke telinganya.

"Hari ini anak encik telah hafaz seluruh al-Quran. Dia telah habis menghafaz dalam tempoh lapan bulan!" Sepatah-sepatah bicara ustaz, dia hanya mendengar kehairanan.

"Tidakkah encik mahu mengucapkan sedikit tahniah kepadanya?" tanya ustaz mengakhiri bicara.

Dia tergamam dan terdiam. Dia tidak percaya apa yang dia dengar. Dia tidak sangka dan bertanya adakah dia berhak untuk merasai keajaiban ini.

Saat itu anaknya melangkah masuk berdiri ragu-ragu dengan wajah sarat menanggung rasa rindu hati seorang anak. Tanpa sedar, si ayah menangis dengan kuat, esakannya memenuhi ruang bilik itu. Dia meluru memeluk anaknya setelah sekian lama tidak melakukannya. Dia tidak percaya. Dia tidak menyangka bahawa dia sedang memeluk anaknya sendiri, seorang al-hafiz dengan cahaya al-Quran melimpah di wajah. Dia memeluk anaknya dengan begitu lama untuk menikmati rasa damai dalam hatinya sendiri.

Si anak sejak ditinggalkan ayahnya di situ lapan bulan lalu, sudah menanam tekad untuk berubah. Allah telah memberinya hidayah. Ditambah dengan didikan ustaz dan siraman cahay al-Quran, dia mendapat kekuatan untuk meninggalkan sejarah lampaunya dan membuat pusingan U dalam hidupnya.

Kisah benar bagi anak di atas memberitahu kita bahawa semua orang boleh berubah. Walau apa sejarah lampau kita, itu bukan apa-apa untuk masa depan kita. Orang lain ada hak untuk fikir apa sahaja tentang kita tapi segalanya terletak kepada kita sendiri.

Apa yang perlu adalah berani memulakan langkah pertama. Nanti pada langkah kedua pasti dibantu oleh Allah untuk melanjutkan perjalanan seribu batu. Kesukaran paling besar hanya ketika ingin memulakannya.

Melakukan kebaikan sama seperti mengusahakan percikan api bagi membuat unggun. Percikan api kesedaran itu nanti akan terus memakan kayu kering dan kemudian marak dengan sendiri, mungkin akan jadi sebesar gunung. Kerja kita hanya bermula dengan membuat percikan api, kemudian semuanya berjalan sendiri.

Apa yang penting adalah titik mula (noktah bidayah). Kuasai titik itu bereti kecemerlangan berada di dalam genggaman. Sekiranya terlepas satu titik, segera temui titik lain dan nanti jangan bertangguh.

Dalam keghairahan dan istiqamah melakukan kebaikan sekiranya tersasar dan terlencong, segera cari jalan kembali ke jalan lurus dan jangan bertangguh. Sedikit tersasar bererti kita telah terkeluar dari laluan. Andai terus dibiarkan, kita tidak akan menjumpai destinasi, iaitu keredhaan Allah (mardhatillah).

Justeru itu, pengajaran dan peringatanlah yang membuatkan kita mencari U-Turn untuk kembali ke jalan lurus, hidayah yang paling mahal dari Allah.




-------------------------------------------------------------------------------------

sy rse bngge sgt dgn si anak dlm cerita ni.
alangkh indh & syukurnye kalo sy dpt mnjd spt si anak.
smoga suatu hr nnti impian sy utk mnjd seorg al-hafizah mnjd kenyataan.
walaupun skrg ni sy masih dlm thp bwh2 lg dlm bidang pngajian al-Quran ni, smoga impian suci tu akn mnjd kenyataan. walaupun mngkin ia mngambil mse yg agk lme nnti, doaknlh sy mmpu ye...
smoga kte sume mmpu mnjd seorg al-hafiz & al-hafizah suatu hr nnti insya Allah... ~jazakallahu khairon kathiro~

Friday, October 15, 2010

Couple itu HARAM ???

www.iluvislam.com
Dihantar Oleh : putri_durian*
Editor : naadherah


Bismillahirrahmanirrahim..



EPISOD 1

"Pehh..cun siot !", kata si A sambil membuat bunyi cencurut laut Antartika.

"Ni kalo jadi bini aku ni tak kuar umah la aku nampaknye", kata si B pulak sambil mengenyit-ngenyit matanya yang hanya terbuka setengah sentimeter (cm).

"Huiyyo.. (terkesima)", tak lepas pandangan si C melihat si dia yang terkinja-kinja di tepi jalan. Hampir sahaja cecair yang mengandungi enzim amilase di mulutnya terkeluar daripada tempat tadahan.

Beginilah respon kawan-kawan kita apabila melihat perempuan cantik. Pantang lalu depan mata, habis semuanya dipanah oleh mata-mata liar. Mungkin mereka tidak tahu bahawa panahan mata itu akan berbalik pada mereka sendiri akhirnya. Sedih. Kadang-kadang aku sendiri tak kuat untuk istiqomah dalam hal-hal macam ni. Tapi sentiasalah berdoa moga-moga diberi kekuatan oleh Allah S.W.T. supaya kita dapat melawan dan mendidik nafsu yang tak pernah lesu.

Menjaga pandangan bukannya perkara yang boleh dipandang remeh. Ia merupakan suruhan Allah S.W.T. kepada setiap individu Muslim yang beriman.

Firman Allah S.W.T dalam Surah An-Nur ayat 30 :

"Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan."

Juga dalam Surah An-Nur ayat 31 :

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka.."

Jika seseorang individu itu tidak menjaga pandangannya, mungkin dia akan terjebak ke dalam maksiat yg lebih besar iaitu ZINA. Kalau ditafsirkan pemerhatian dan mungkin sedikit pengalaman aku, sequence ke arah zina ni lebih kurang begini:

Pandangan > Lintasan hati > Khayalan > Keinginan > Tindakan > Zina kecil > Zina besar


Sebenarnya sequence ni memang reliable jika difikir secara logik akal yang sihat. Malah, ramai ulama-ulama dan ustaz-ustaz yang berpendapat sama seperti pendapat yang aku terangkan di atas tu, iaitu zina besar bermula daripada zina kecil, yang akhirnya bercambah menjadi dahan-dahan maksiat yang merimbun. Zina bermula dengan pandangan yang tidak terkawal. Daripada pandangan sedemikian, kita semakin mendekati zina.


Untuk lebih faham lagi konsep 'mendekati' di sini, kita ambil satu contoh. Katakan Ali ingin ke kedai yang jaraknya, let say 1220 langkah. Apabila Ali melangkah setapak keluar daripada rumah itu sahaja dia sudah dikira mendekati kedai tersebut, setuju? Jadi, pandangan yang tidak terkawal itu ibarat langkah pertama ke arah zina.

Part 'Tindakan' tu dah bersepah di merata-rata tempat. Paling berlambak di shopping complex & universiti. Untuk pengetahuan anda, disekeliling aku pun ada sebenarnya. Apa benda 'Tindakan' yang aku maksudkan ni sebenarnya? "COUPLE".full stop.

Jika pandangan sahaja dah dikhuatiri akan membawa kepada zina, apatah lagi bercouple? Orang yang berakal sihat sepatutnya tiada masalah nak jawab soalan ni.

Aku anggap mereka yang bercouple ini tidak tahu hukum yang sebenarnya. So, artikel ni adalah bertujuan untuk berkongsi dan MEMBERITAHU. Jika ada sesiapa yang tengah bercouple atau hampir nak bercouple,dan merasakan maklumat dalam artikel ni akan menghalang niatnya untuk bercouple, maka hati-hati. Syaitan itu sentiasa mengajak ke arah kejahatan. Jika ingin mengikut nafsu syaitan juga, then go for it. Tapi ingat azab Allah di akhirat nanti takkan ada penangguhan.Selepas membaca artikel ni fikirlah kenapa Islam mengharamkan gejala 'couple' sebelum nikah.

( Artikel yang dimaksudkan penulis : JANGAN DEKATI ZINA smiley-cool )



EPISOD 2

InsyaALLAH dalam Episod 2 ni aku nak tekankan lagi mengenai penjelasan 'mendekati' atau 'menghampiri' kerana aku merasakan bahagian ni penting untuk kita fahami betul-betul supaya kita dapat mematuhi perintah Allah S.W.T. dalam surah Al-Isra' ayat 32 iaitu :

"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan)."

Terang lagikan bersuluh. Kekejian perbuatan zina ini bukan dinyatakan oleh manusia, tetapi dinyatakan oleh Yang Maha Mengetahui. Apabila Allah S.W.T sendiri mengatakan zina ini keji dan satu jalan yang buruk, sudah pasti kecelakaannya maha dahsyat.

Berbalik kepada penjelasan tentang 'menghampiri', sedangkan menghampiri zina sudah diharamkan, inikan pula melakukannya. Contoh menghampiri zina adalah seperti melihat gambar lucah, berdua-duaan lelaki dan wanita ajnabi, pergaulan bebas antara jantina berlainan (ikhtilat) dan juga melihat aurat orang lain.

(contoh yang paling banyak : berjalan berdua-duaan dan beriring-iringan. Walaupun tak berpegangan tangan, tapi amat menjelikkan)

Kuatkanlah hati kita wahai kawan-kawanku sekalian, supaya kita berupaya menegakkan kebenaran yang satu ini. Jangan sesekali diikut tuntutan nafsu. Jangan sesekali patuh pada ajakan syaitan laknatullah dan tertipu dengan tipu daya mereka. Ingatlah bahawa mereka pernah menipu moyang kita, Nabi Allah Adam a.s. dan Hawa.

Surah Al-A'raf ayat 20 :

"Setelah itu maka Syaitan membisikkan (hasutan) kepada mereka berdua supaya (dapatlah) dia menampakkan kepada mereka akan aurat mereka yang (sekian lama) tertutup dari (pandangan) mereka, sambil dia berkata: Tidaklah Tuhan kamu melarang kamu daripada (menghampiri) pokok ini, melainkan (kerana Dia tidak suka) kamu berdua menjadi malaikat atau menjadi dari orang-orang yang kekal (selama-lamanya di dalam Syurga)."



Jika kita lihat Surah Al-A'raf ayat 19, Allah telah berfirman kepada Adam dan Hawa supaya jangan MENGHAMPIRI sepohon pokok di syurga. Larangan sebenarnya adalah supaya Adam dan Hawa tidak memakan buah pokok tersebut.

"Dan wahai Adam! Tinggallah engkau dan isterimu di dalam Syurga serta makanlah dari makanannya sepuas-puasnya apa sahaja kamu berdua sukai dan janganlah kamu hampiri pokok ini, (jika kamu menghampirinya) maka akan menjadilah kamu dari orang-orang yang zalim."


Merujuk kepada larangan Allah S.W.T. kepada kita supaya tidak menghampiri sesuatu itu, amat jelas bahawa perkara yang dilarang itu dapat memberi mudarat yang besar sehinggakan menghampirinya pun tidak dibenarkan! Ini bertujuan untuk menghindari perkara-perkara mungkar sehingga ke akar-akarnya. Lihatlah betapa kasihnya Allah kepada kita.

Adakah kita ingin mengulang kesilapan Adam dan Hawa sedangkan pengajaran sudah ada di depan mata? Bodohlah orang-orang yang membutakan mata hatinya tanpa ingin mengambil pelajaran.

Mengikut kaedah usul fiqh, sesuatu yang membawa kepada haram, maka hukumnya haram. So, equation ber'couple' sebelum nikah adalah :

couple = menghampiri zina
menghampiri zina = haram
maka, couple = haram (very simple equationsmiley-wink )




Tapi, juga ingin diingatkan di sini, apabila ber'couple' sebelum nikah itu hukumnya haram, bukanlah bermakna kita boleh bergaul dengan jantina berlawanan sesuka hati dengan menjadikan alasan "kami tak bercouple, kami hanya berkawan".

Berbalas-balas mesej di YM dan tidak lupa mengucapkan selamat pagi dan malam kepada 'kawan'nya yg satu itu diselangi dengan perbualan telefon yang berpanjangan tanpa membicarakan hal-hal yang penting bukanlah jaminan bahawa kita tidak mendekati zina. BUKAN PERKATAAN 'COUPLE' ITU YANG MEMBUATKAN HUKUMNYA HARAM MELAINKAN PERBUATAN KETIKA BER'COUPLE' ITU SENDIRI. Jika anda tidak ber'couple' sekali pun anda dilarang bergaul bebas tanpa batas syara' antara lelaki dan wanita ajnabi.

Ada suatu ketika seorang kawan mempersoalkan tentang bagaimana hendak mengenal calon suami/isteri jika tidak ber'couple'. Ingatlah bahawa Islam itu bersifat syumul. Tidak ada suatu hal pun tidak diajar oleh Islam. Islam telah pun menyediakan garis panduan yang paling sempurna tanpa melibatkan maksiat dalam hal berkaitan mengenali pasangan untuk tujuan pernikahan.

Amat menyedihkan apabila orang Islam sendiri yang menanyakan soalan sebegini. Ia tidak sepatutnya berlaku. Apa ertinya kita menganut Islam jika kita tidak mengetahui ajaran-ajarannya?

Tapi tidak mengapa, inilah tujuan saya menulis tulisan sebegini untuk berkongsi ilmu dan memberitahu. Untuk soalan tadi, kita sambung seterusnya...



EPISOD 3: Cara-cara mengenali pasangan selain daripada ber'couple'.

Sebagai agama yang paling sempurna dan satu-satunya agama yang diredhai Allah, Islam telah pun menggariskan panduan untuk diikuti oleh penganutnya berkenaan hal pra-perkahwinan. Cara yg dianjurkan Islam untuk pasangan yang ingin berkahwin kenal-mengenali adalah melalui cara pertunangan.

Tapi amat menyedihkan apabila paradigma masyarakat tentang konsep pertunangan sudah tersimpang jauh dari kebenaran. Buktinya, pertunangan yang sepatutnya dijadikan tempoh untuk lelaki & wanita HANYA saling mengenali telah dijadikan 'lesen' untuk pasangan tersebut berdua-duaan tanpa mahram, ibarat pasangan yang sudah bernikah. Konsep ini salah sama sekali !

Memetik kata-kata Ustaz Hassan Din dalam Al-Kuliyyah di bawah topik "Jodoh" di TV3 bertarikh 28 Julai 2006 berkenaan konsep pertunangan dalam Islam, beliau berkata, "Dalam masa pertunangan inilah kedua-dua pihak lelaki dan wanita akan saling mengenali antara satu sama lain, bagi memastikan adakah ini merupakan pasangan hidupnya yang sebenar. Jika kedua-duanya sudah bersetuju, barulah pernikahan dilangsungkan."

Sebagai contoh, katakan Superman sudah bersedia untuk berkahwin (maksud 'bersedia' di sini adalah bersedia dari segi kewangan, keadaan, mental serta fizikal). Dan sekarang adalah masa yang sangat sesuai dan ideal untuknya mendirikan rumah tangga. Pada masa yang sama juga dia sudah mempunyai calon sendiri, katakan si 'Cinderella' (bukan nama sebenar).

Superman berhasrat untuk memperisterikan si 'Cinderella'. Superman yang sangat faham akan konsep pertunangan pun terus berjumpa dengan kedua ibu bapa si 'Cinderella' dan menyatakan hasratnya untuk menyunting bunga rafflesia di taman (merisik). Apabila ibu bapa si 'Cinderella' sudah bersetuju dan si 'Cinderella' juga sudah bersetuju apabila diberitahu oleh ibu bapanya, Superman pun menghantar rombongan keluarganya untuk meminang si 'Cinderella'. Tidak timbul langsung hal-hal maksiat kan? Kan cantik tu. Dan apabila si 'Cinderella' sudah menjadi tunangan Superman, maka HARAM bagi lelaki lain meminang si 'Cinderella', walaupun lelaki itu adalah 'Professor Gadget' (bukan nama sebenar).

"Lelaki boleh la, kalau perempuan? Takkan perempuan nak merisik lelaki pula, perigi cari timba namanya tu". Mungkin inilah suara-suara yang bakal berkumandang memberikan respon. Ok. Mari kita sama-sama menelusuri kembali sirah perkahwinan agung, Muhammad S.A.W. dan Siti Khadijah r.a.. Saya yakin ramai yang akan mengakui bahawa perkahwinan agung ini dimulakan oleh Siti Khadijah r.a. dahulu. Ini telah pun diajar dalam subjek Sirah di sekolah agama. Pada mulanya, Siti Khadijah r.a. menyatakan hasrat hatinya kepada pakcik Rasulullah S.A.W. iaitu Abbas, agar merisik baginda.


Setelah baginda bersetuju, barulah keluarga baginda menghantar rombongan meminang Siti Khadijah r.a.. Begitulah yang diajarkan sirah kepada kita. Lalu, apa salahnya jika wanita yg memulakan dahulu? Malah wanita sebegini lebih mulia daripada wanita yang hanya menunggu dipinang oleh putera raja kayangan.

Ustaz Hassan Din juga turut menegaskan bahawa pasangan yang bertunang diharamkan bergaul bebas seperti suami isteri. Mereka masih tetap terikat dengan batas-batas pergaulan antara lelaki dan wanita ajnabi. Tempoh bertunang hanyalah tempoh kenal-mengenal, bukannya tempoh melayan-layan perasaan cinta. Beliau menambah,

"Dan jika dalam tempoh pertunangan itu didapati kedua-dua pasangan ini tidak secocok atau tidak serasi, maka pertunangan bolehlah diputuskan secara baik melalui persetujuan kedua-dua belah pihak."

Jika konsep pertunangan ini dilihat dengan mata hati yanang diselaputi iman dan taqwa, akan terzahir berbagai hikmah yang telah ditetapkan oleh Yang Maha Bijaksana. Selain menghindari maksiat, pertunangan juga dapat memelihara maruah kedua-dua keluarga yang terlibat. Kalau pun pertunangan diputuskan, kedua-dua pihak keluarga masih dapat meneruskan silaturrahim yg sudah terbina, tanpa rasa dendam dan benci.

Maka dengan lahirnya ketiga-tiga episod ni, diharap jelaslah kepada kita serba sedikit tentang hukum ber'couple' sebelum nikah dan bagaimana cara yang sebenarnya untuk kita mengenali pasangan untuk tujuan pernikahan.



Dengan ini, saya menyeru diri saya sendiri dan kawan-kawan sekalian supaya tinggalkanlah maksiat cinta nafsu syaitan laknatullah ini secepat mungkin. Bagi mereka yang ber'couple' tu, cepat-cepat lah break up. Kita ni dah la amal tak banyak, sembahyang pula ada yang tinggal. ditambah pula dengan dosa 'couple' lagi (dosa berdua-duaan, zina mata, zina telinga, zina tangan, zina kaki dan zina hati). Dibuatnya esok mati,macam mana? Memanglah dosa masing-masing tanggung, tapi jika dah mati orang lain juga yang tolong mandikan, kapankan, tanamkan.

Dan janganlah pula kita menjadi orang yang menjadikan hawa nafsu sebagai tuhannya. Firman Allah dalam Surah Al-Jaathiyah ayat 23 :


"Dengan yang demikian, bagaimana fikiranmu (wahai Muhammad) terhadap orang yang menjadikan hawa nafsunya: Tuhan yang dipatuhinya dan dia pula disesatkan oleh Allah kerana diketahuiNya (bahawa dia tetap kufur ingkar) dan dimeteraikan pula atas pendengarannya dan hatinya serta diadakan lapisan penutup atas penglihatannya? Maka siapakah lagi yang dapat memberi hidayat petunjuk kepadanya sesudah Allah (menjadikan dia berkeadaan demikian)? Oleh itu, mengapa kamu (wahai orang-orang yang ingkar) tidak ingat dan insaf?"

Apabila sudah diketahui hukum-hukum Allah, maka hendaklah kita patuhinya. Yang haram segera ditinggalkan. Harap kita tidak menjadi seperti mereka yang di dalam firman Allah S.W.T. dalam Surah Al-Jaathiyah ayat 7-11 :

Kecelakaanlah bagi tiap-tiap pendusta yang berdosa; (7) Yang mendengar ayat-ayat penerangan Allah sentiasa dibacakan kepadanya, kemudian dia terus berlagak sombong (enggan menerimanya), seolah-olah dia tidak mendengarnya; oleh itu gembirakanlah dia dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (8) Dan apabila sampai ke pengetahuannya sesuatu dari ayat-ayat penerangan Kami, dia menjadikannya ejek-ejekan; mereka yang demikian keadaannya, akan beroleh azab yang menghina. (9) Di hadapan mereka (di akhirat kelak) ada Neraka Jahanam (yang disediakan untuk mereka) dan apa jua yang mereka usahakan, tidak dapat menyelamatkan mereka sedikit pun; demikian juga yang mereka sembah atau puja selain Allah, tidak dapat memberikan sebarang perlindungan dan (kesudahannya) mereka akan beroleh azab seksa yang besar. (10) Al-Quran ini ialah hidayat petunjuk yang cukup lengkap dan orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat penerangan Tuhannya, mereka akan beroleh azab dari jenis azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (11)

Bagi mereka yang mungkin sudah agak lama mengamalkan maksiat cinta ini dalam kehidupan seharian mereka, mungkin agak sukar untuk meninggalkannya. Namun ingatlah firman Allah S.W.T. dalam Surah Al-Baqarah ayat 216 :

"..dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Dan semoga kita semua diberi kekuatan iman dan taqwa oleh Allah S.W.T. untuk menegakkan Islam di dalam diri kita. Kerana ramai kawan-kawan kita di luar sana yang sudah tahu halal haram tapi masih melakukan yang ditegah mungkin disebabkan mereka tak punya kekuatan. Dan percayalah kepada qada' dan qadar Allah S.W.T., jika ada jodoh takkan ke mana, jika bukan di dunia yang sementara ni, di syurga yang kekal abadi Insya Allah. Tapi jika bukan jodoh, berkorbanlah nyawa hatta anda mempunyai 100 nyawa sekalipun, nescaya takkan kesampaian.


Wallahua'lam.

Glossari

* istiqamah = tetap, konsisten
* sequence = turutan
* reliable = boleh dipertanggungjawab / boleh pakai
* let say = katakanlah
* part = Bahagian
* So = jadi
* go for it = teruskan
* ajnabi = (Bahasa Arab) boleh dinikahi
* ikhtilat = (Bahasa Arab) Percampuran (antara lelaki dan perempuan); biasa merujuk kepada pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan
* laknatullah = dilaknat oleh Allah

* equation = persamaan
* syumul = sempurna
* sirah = kisah Nabi




*Artikel asal oleh : al-malizi di sini

----------------------------------------------------------------------------



P/S: to shbt2, ni la sbb sy x nk kapel. ok!!!
~ingatlah sahabatku, hidup ini untuk mencari mardhatillah, bukan untuk bersuka-ria semata~
...JAZAKALLAHU KHAIRON KATHIRO...

Tuesday, October 12, 2010

Pelangi Selepas Hujan



Seringkali hati kecil mengadu sakit, seringkali jiwa meratap hiba. Dugaan dan ujian yang bertimpa-timpa, kadangkala menewaskan semangat yang ada.

Kadangkala kita berasa sendirian dan terasa betapa kita dipinggirkan. Ketika kita menyangka sudah tidak ada lagi yang bernilai dalam kehidupan dan yang kita lihat hanyalah jalan suram di hadapan.

Lantas kita marah kepada Tuhan, kita kecewa dengan ketentuan yang diciptakan. Kita menyalahkan takdir hitam dan saat itu sendu airmata mengaburkan kewarasan.

Lalu kita hilang pertimbangan, di antara keimanan dan rasukan syaitan. Kita hanya nampak jalan mudah untuk melepaskan diri, lalu ada yang seringkali memilih kematian sebagai penyelesaian.

Pernahkah sekali kita memahami alam?

Mengapa Tuhan hadirkan pelangi selepas hujan?

Mengapa Tuhan tumbuhkan bunga selepas kering-kontang?

Hanya daripada benih hitam yang kusam, apabila disirami hujan lantas berbunga cantik. Maka tersenyumlah alam. Betapa indahnya aturan Tuhan.

Mengapa tidak ada hujan berpanjangan atau sinar mentari yang menyinari alam?

Mengapa harus ada putaran alam seperti hitam malam dihiasi bintang?

Mengapa untuk tidak ada sekaligus dalam satu masa?

Mengapa harus hilang sesuatu untuk sesuatu?

Jawabnya senang.

Kerana tidak ada kemanisan tanpa ada kepahitan, dugaan dan rintangan. Mengecapi kebahagiaan memerlukan pengorbanan. Setiap kesenangan akan ada bayaran. Contohnya Tuhan hadirkan pelangi yang indah dan kicau burung yang menyanyikan kedamaian selepas hujan.

Biar hujan di dalam hati, pasti ada pelangi yang menanti. InsyaAllah.

Wednesday, October 6, 2010

Dilanda Kesedihan

huh~ (suatu keluhan)

aku sedar apa saje yg kte hadapi kt dunia ni adlh ujian drpd Allah utk menguji thp keimanan & kesabaran kte. aku cube utk sbr hadapi sume ni. aku ingin mengganggap ujian Allah ini suatu nikmat yg indah utk diriku. aku kagum dgn ketabahan watak2 dlm novel Tautan Hati karya Fatimah Syarha yg aku bace. bile aku renung2kn & fikir2kn, aku sendiri yg sdih sbb aku masih x mmpu jd sekuat diorg. adakah aku seorg yg lemah???

mngkin aku x sepatutnye sesali prkara lps. mngkin x de rezeki utk aku dpt ape yg aku hajatkn. tp knp ssh sgt utk aku trime hakikat??? bnyk prsoalan yg ade dlm diri aku yg rsenye aku sndiri x mmpu jwb. Ya Allah, knp aku jd mcmni??? hrp shbt2 dpt doakn hati ni akn ikhlas.

kdg2 tu, aku suke byngkn mse dpn indah yg pdhl masih jauh lg. mcm2 yg aku impikn. indahnye andai impianku jd realiti... aku spatotnye sdr, hidup ni umpama roda, kdgkala kte ade kt ats & kdgkala kte kt bwh. berakit2 ke hulu, brenang2 ke tepian. brssh2 dahulu, brsenang kmudian. smoga kata2 ni dpt memotivasikn diri aku.

kadangkala Allah hilangkn mentari...kemudian Dia dtgkn guruh...puas kita menangis...mncari mana mentari kita...rupa2nya Allah nk hadiahkn kita pelangi yg indah..

smoga kesedihan sementara di dunia ini akn mmbawa kpd kebahagiaan hakiki di akhirat kelak.
amin ya rabbal alamin...

Tuesday, September 28, 2010

Bidadari (dipetik daripada novel Tautan Hati m/s 568-569)

'Sajak Asiah Yusra ketika Halaqah' (m/s 568-569)
Novel Tautan Hati karya Fatimah Syarha Mohd. Noordin



BIDADARI

Aku juga perempuan,
Punyai impian,
Anggun dibalut perhiasan,
Hidup bergemerlapan,
Bak artis pujaan.

Kuingin bermadah puisi,
Bersyair dan menyanyi,
Lincah menari,
Menghibur dan menyeri.

Namun,
Aku bukan perempuan,
Gopoh mengejar kemahsyuran,
Di tempat persinggahan,
Tiada berkekalan.

Kuingin kemuliaan abadi,
Kemahsyuran hakiki,
Bukan yang tiada erti,
Bukan yang dimurkai Ilahi,
Bukan di dunia ini,
Tapi di Taman Syurgawi,
Inginku kekal sebagai bidadari.

Monday, September 27, 2010

Nasyid oleh Ae Man : Anak Soleh

Anak Soleh by Aeman

Album : Permata Ayah Bonda
Munsyid : Aeman
Lagu/Lirik: Putra Aiman
http://liriknasyid.com



Kami anak-anakmu
Ingin memohon restu
Wahai ibuku wahai ayahku
Ampunkan dosa-dosaku
Wahai ibuku wahai ayahku
Redhakan akan diriku

Ku hulurkan salam
Untuk Rasul Junjungan
Moga disyafaatkan
Ya Allahu Ya Rabbi
Ya Fattahu Ya 'Alim
Ya Rahmanu Ya Rahim

Wahai Tuhanku
Kasihi daku
Kasih ibu dan ayahku
Wahai tuhanku rahmati daku
Rahmati ibu dan ayahku

Selamatkan mereka dari azab neraka
Dan bencana dunia
Hubungkan mereka dengan talimu
Amin ya rabbal alamin

Ku hulurkan salam
Untuk Rasul Junjungan
Moga disyafaatkan
Ya Allahu Ya Rabbi
Ya Fattahu Ya 'Alim
Ya Rahmanu Ya Rahim

Wahai Tuhan limpahkan hidayahMu
Untuk ayah dan ibuku
Wahai Tuhanku
Berkati daku
Berkati ibu ayahku

Sayangilah mereka sepertimana
Mereka menyanyangiku
Dan mengasihiku waktu kecilku
Tak terbalas budi jasanya

Ku hulurkan salam
Untuk Rasul Junjungan
Moga disyafaatkan
Ya Allahu Ya Rabbi
Ya Fattahu Ya 'Alim
Ya Rahmanu Ya Rahim

Wahai ibuku wahai ayahku
Didiklah anak-anakmu
Moga menjadi penyejuk di mata
Penawar resah hatimu

Ampunkan segala keterlanjuranku
Halalkan makan minumku
Doakan semoga aku selamat
Dunia dan di akhirat

Ku hulurkan salam
Untuk Rasul Junjungan
Moga disyafaatkan
Ya Allahu Ya Rabbi
Ya Fattahu Ya 'Alim
Ya Rahmanu Ya Rahim

Wednesday, September 15, 2010

'Surat buat Adikku' dipetik daripada novel Tautan Hati m/s 325 dan 326

TERISTIMEWA BUAT ADIKKU
(Adaptasi daripada warkah seorang bekas pelajar Sekolah Menengah Taman Islam, Dr. Asrar, umi Asiah Yusra)
~daripada novel Tautan Hati karya Fatimah Syarha~






Adikku,
Sesungguhnya kejadianmu terlalu indah tercipta daripada tulang rusuk Adam yang bengkok untuk dilindungi dan disayangi, bukannya diciptakan daripada kepala untuk disanjung dan dipuja, bukan pula diciptakan daripada kaki untuk dipijak dan dijadikan hamba sahaya. Lantaran daripada keindahan ciptaanmu itu, kau umpama sekuntum bunga yang mana harum aromamu bisa menarik perhatian sang kumbang untuk mendekatimu. Adakah semudah itu kau ingin menyerah diri pada sang kumbang?

Renunglah pada keindahan bunga mawar yang unggul terjaga berpagarkan duri sebagai bentengnya. Dari kejauhan keharumannya mencuri perhatian. Kilauan warnanya yang memancar indah menjadi tarikan. Namun, lantaran pagaran duri yang berbisa itu, sang kumbang tertunduk kagum terhadap keindahan yang terjaga hinggakan ia terfikir beberapa kali sebelum mendekatinya.

Adikku,
Akuilah hakikat kejadian dirimu yang menjadi pelemah keimanan lelaki. Seandainya pakaian malu kau tinggalkan daripada tubuhmu dan perbatasan aurat kau pandang sebarangan, jadilah dirimu hanya sekuntum bunga yang indah tapi sayang tidak berduri. Kau tidak layak lagi dimahkotakan sebagai si mawar berduri. Sesungguhnya Utusan Allah ada mengatakan tentang bahaya dirimu,

'Tidak ada fitnah yang lebih besar setelah wafatku selain daripada fitnah yang berpunca daripada wanita.' Adakah kau mahu menjadi penyebab terhadap terhumbannya leleki ke neraka?

Ingatlah duhai adikku sayang,
Ingatlah bahawa ciri-ciri seorang wanita solehah ialah dia tidak melihat lelaki dan lelaki tidak melihat kepadanya kecuali atas urusan yang diizinkan. Sesuatu yang tertutup itu lebih indah dan berharga jika dibandingkan dengan sesuatuyang terdedah. Yang tertutup itu indah! Alangkah baiknya jika kau memelihara keindahan dirimu sebagai hadiah yang kudus, suci, mahal dan berharga buat kumbang terpilih yang telah dijanjikan Allah buatmu.

Indahnya hidup ini andai melayari dengan bernaung keredhaan Allah, bertunjang ilmu dan kebenaran, bersulam akhlak penuh menawan. Sesungguhnya wanita solehah menjadi idaman setiap insan soleh bernama Adam.
'Wanita yang baik itu adalah untuk lelaki yang baik...'

Ya Allah, jadikan kami bidadari syurga...

~karya seorang novelis berbakat besar... Fatimah Syarha Mohd. Noordin

Sunday, August 22, 2010

Saturday, July 24, 2010

Ku Tak Mengerti Hatiku

NTAH LA... tu je kate2 yg slalu ku jwb utk prtanyaan yg skr dijelaskn. rsenye org lain x kn fhm. jd lbh baik kte diam2 je drpd jd slh fhm. rsenye, x sume bnde kte bleh brkongsi. ade msenye prkara tu agk privasi & rsenye x sesuai kongsi. maaf la ye. sy bkn x sudi share, tp rsenye pndam lbh baik sbb nnti lme2 bnde tu akn hilang sndri & x brpnjngn. so, time ksh ats keperihatinan anda. sy sgt mnghrgainye. hrp sudi fhm situasi sy.

kdg2, diri ni sndri pon x fhm perasaan ni. slalu trumbang-ambing psl mslh2 kecil. mngkin hati ni trlalu sensitif kot. org lain anggap prkara tu kecil, tp bsr bg sy. rumit btol nk fhm hati sndri. apalg nk fhm org lain.

Sunday, July 11, 2010

myMetro | 'Saya tidak maafkan dia'

myMetro | 'Saya tidak maafkan dia'

: : SeGaLanYa Ketentuan-Mu : :

apalagi perlu aku perkorbankan
buat membuktikan niat ini akan terzahir ke mata
apalagi perlu aku laksanakan
untuk kau selami dan mengerti kejujuran perasaan...
jika ku masih gagal meyakinkan sebuah keikhlasan
khabarkanlah mana kesilapanku...

.: kasih belum termiliki by hafiz hamidun :.


maafkan aku yang tiada berdaya
kerna bukan niatku untuk melakukannya...

.: bukan niatku by devotees :.


dalam menikmati kurniaanMu
tak terucap lafaz terima kasihku
namun untuk jadi yang terbaik
juga masih belum ku mampu...

.: dalam sujud cintaku by halim devotees :.

Saturday, July 3, 2010

.; LuKiSaN HaTi :.

Hati ini ingin sekali dipujuk
Batin ini ingin sekali diubati
Terasa diriku sering disisihkan
Oleh mereka yang kuharapkan

Jauh sekali untuk aku rebah
Namun masih tak mampu untuk bangun
Kekecewaan merundung jiwaku
Hanya Tuhan yang tahu isi hatiku

Ya Allah tabahkanlah hati ini
Kutahu ku hanya insan lemah
Hanya padaMu tempat ku mengadu hati
Kusedari mungkin itu khilafku

Ku akui dosa itu kesilapanku
Namun ku tiada daya menghapusnya
Ampuni diriku yang telah berdosa
Kerna bukan niatku melakukannya

Nukilan: Ina Firdaus

Monday, June 28, 2010

Harapan Terkubur sbg Mimpi, Namun Doa ttp Subur di Hati

Dulu rasanya aku tak mcm skrg. bknlh nak kata yg skrg ni aku baik, tp insya Allah aku akn cuba utk memperbaiki diri dr masa ke semasa. kdg2 tu, terfikirlh jgk, knp la aku tak mcm ni dr dulu??? tak lah aku rasa menyesal mcm skrg. tp, apalah guna sesalan. kita mestilah bangkit utk memikirkan masa dpn. terus menyesali masa lalu tak akn dpt merubah apa2.

rasanya, keadaan skrg tlh memaksa diriku utk menyembunyi sifat & diriku yg sbnr. oleh sbb aku seorg jenis manusia yg bersikap malu yg agk tak bertempat, aku terasa malu utk menunjukkan diri aku yg sbnr secara keseluruhannya pd mrk. Aku risau jika diriku tak diterima. Aku ingin diterima oleh semua org di sekelilingku.

Namun, smakin hr, aku semakin menemui mrk2 yg mngkin membuat aku selesa & tak perlu sembunyikan perkara sbnr. terasa sgt seronok dgn mrk2 walaupun bknlh dpt bertemu tapi itupun sudah cukup utk mengembirakan hatiku. Aku hanya mampu berdoa agr Allah mengkabulkan doa & permintaanku. Semoga kutemui apa yg ku cari.

Walaupun bgitu, hr ini terasa amat sdih buatku krn sesuatu yg kuharapkn tak kesampaian. Walau apapun, biarlah harapan terkubur sbg mimpi, namun doa ttp subur di hati ini. "di hati ini hanya Tuhan yg tahu..."

Sunday, June 6, 2010

Selarikan apa kita yakin,apa kita bikin

~cerita ini dipetik dari sebuah buku motivasi bertajuk 'U-Turn ke Jalan Lurus' oleh Zul Ramli M. Razali. Hayatilah sebagai pengajaran untuk kita semua.



Perjalanan pulang dari showroom dengan memandu kereta baru memberi satu pengalaman sangat menguja. Bau dalaman dan bungkusan plastik masih ada., sudah cukup menceritakan bahawa impian bertahun-tahun untuk memiliki sebuah kereta hebat telah menjadi kenyataan.

Sesampai di rumah, kereta diparkir di garaj dengann berhati-hati, sudah tentu sedikit calar akan mengguris dalam kegembiraan yang sedang dinikmati kini. Isteri, anak termasuk pembantu rumahnya entah berapa kali berkeliling melihat dari pelbagai sudut dan memuji serta menyebut hal-hal yang sama berulang kali. Anak kecilnya berumur tiga tahun nampak lebih teruja dengan tak habis-habis keluar masuk kereta.

Malam itu sebelum tidur juga duduk-duduk di tempat pemandu dan melihat lagi keretanya sebelum ke katil. Mungkin tidurnya juga bermimpikan kereta baru dengan warna merelit.

Hari esok, dia bangun penuh ceria, bergegas menghadap sarapan lalu mencapai beg bimbit untuk ke pejabat. Kawan-kawan sudah maklum dan hari ini: Surprise! Begitu rancangannya.

Tetapi apabila dia menghampiri keretanya ada sesuatu yang sungguh memeranjatkan. Dia mendapati sekeliling keretanya terdapat calar-calar dengan goresan yang ketara. Beberapa saat terpinga dia hanya terpaku berdiri kekejangan. Beg bimbit terlepas daripada genggaman kemudian muka terasa panas tersimbah dan kemarahan membakar dada. Spontan datang dalam mindanya wajah anak kecil yang memang suke menconteng serata dinding. Baru kelmarin dia belikan kotak pensil warna dan kertas lukisan bagi mengatasi tabiat menconteng tersebut.

"Adik, mari sini!" Jeritnya kuat memanggil anaknya, nafasnya tertahan-tahan dalam membuak api kemarahan.

"Budak inikena ajar," getus hatinya, berani benar anaknya menggores kereta barunya.

Si anak penuh ketakutan seperti seekor burung ciak yang menggigil dibasahi hujan. Tanpa berlengah bersama arus kemarahan yang sukar dibendung si ayah memukul anaknya di serata badan sambil mulutnya tak sudah-sudah menghamburkan kemarahan. Anak kecil ini hanya meraung dan menangis tetapi dalam hati rasa bersalah atas apa yang dia telah lakukan.

Kemarahan ayah masih belum reda lantas mengambil pembaris besi nipis dan dipegangnya tangan anak. Pembaris tersebut diracik-racikkan ke tangan si anak sambil ayahnya berkata, "Ini ayah nak ajar kamu!"

Ia terus mengherdiknya berulang kali. Kalaulah tidak disabarkan oleh isterinya mungkin jadi lebih teruk lagi anaknya. Anaknya tersepuk dalam dakapan pembantu rumah dengan sedu-sedan serta air mata terurai.

"Mana pensel warna yang ayah belikan semalam?" bentak ayahsambil mencari pensel warna yang baru dibelikan itu. Si ayah merampasnya dan mencampakkannya ke dalam kereta.

Pagi tersebut sangat murung buat anak, sangat perit buat ayah. Ayah masuk ke dalam kereta, menghempas pintu, menekan pedal minyak dan berlalu pergi tanpa menoleh. Ibunya pula hanya punya masa sebentar kerana terpaksa bergegas untuk urusan jauh ke luar daerah.

Tinggallah anak ini dengan air mata berlinangan, sedu, tangis dan kesakitan.

Ayah yang masih marah dan tidak dapat memaafkan anaknya terus menghantar kereta ke bengkel dan dia hanya di luar sepanjang hari. Buat sementara tertutup hati untuk balik ke rumah.

Lewat petang, telefon bimbitnya berbunyi, dengan malas dia mengangkat kerana dia tahu itu panggilan dari rumahnya.

"Bapak, apa saya perlu buat? Adik asyik menangis dan demamnya kuat sekali." Adu pembantu rumah di hujung talian dalam butir bicara keliru.

'Biarkan dia, saya nak ajar dia cukup-cukup!" Denagn marah dia terus mematikan telefon bimbitnya.

Malam itu, ayah tidak pulang ke rumah. Namun ketika lewat malam telefon bimbit berbunyi bertalu-talu daripada nombor yang dia tidak tahu. Dia mengangkatnya. Amat mengejutkan panggilan tersebut dari sebuah hospital meminta dia datang dengan segera. Tanpa berlengah, dia terus ke hospital.

Dia mendapayi isterinya turut berada di sana. Pembantu rumah yang bergegas membawa anak ini ke hospital juga turut bersama dengan wajah sugul bercampur rasa bersalah. Dia terus meluru masuk ebrjumpa doktor bagi mengetahui kondisi anaknya. Alangkah pilunya apabila ia diminta menandatangani akuan bagi melakukan pembedahan bagi memotong pergelangan tangan anaknya..

"Seluruh sarafnya telah dan bakteria telah masuk ke dalam sum-sum tulang, kami tidak ada pilihan melainkan terpaksa memotongnya untuk menyelamatkan nyawa anak ini." Jelas doktor dengan gambar x-ray dan analisis lain penuh di atas meja.

Dengan hati yang beratdia menurunkan tandatangannya.

"Hari malang apakah ini..." tangis hatinya dengan rasa sesal yang tidak dapat dibendung mengenang nasib anaknya.

Si ayah melihat dengan penuh simpati pada wajah comel anaknya yang telah terbaring setelah melalui pembedahan yang panjang. Dia tidak pasti apa perasaan sepatutnya ketika itu. Berulang-alik rasa bersalah, kasihankan si kecil, bodohnya tindakan, menyesal, simpati dan semuanya tidak jelas tapi satu yang jelas ialah tangan anaknya telah kudung.

Apabila si anak sedar, dia melihat ayah dan ibunya berada di sisi. Dia menangis sambil memohon kemaafan.

"Ayah... Maafkan adik, adik janji tidak akan gores kereta ayah lagi."

"Ayah tolong pulangkan pensel warna adik ... Adik nak melukis," rayu anak kecil itu dalam esakan meninggi mengemis simpati ayahnya.

Kelu lidah ayahnya, hanya air mata hangat mengalir dan di dalam dada sarat tergumpal rasa sesal. Dia hanya mampu menatap wajah anaknya yang masih menangis.

Tapi kemudian apabila anak ini tersedar tentang tangannya yang kudung, saat itu dia meraung kesayuan, "Ayah, tolonglah adik... Pulangkan tangan adik, adi nak melukis, besar nanti adik nak jadi pelukis. adik janji takkan gores kereta ayah lagi, ayah... Pulangkan tangan adik."

Tangisan adik terlalu kuat, sangat menyayat hati. Ayah hanya mapu menangis semahu-mahunya. Apakah yang mampu dia perbetulkan kini? Dia merangkul anaknya dengan pandangan kosong melihat anak bersama cita-citanya yang berkecai dan berderai.


Marilah kita meneroka ke dalam hati si ayah dan bertanya terus kepada keyakinannya:

Tidak bernilai

"Bukankah anak ini harta yang paling berharga?"

Ya

"Bukankah anak permata hati?"

Benar.

"Bukankah anak ini ditunggu sejak kelahirannya, digomol penuh manja masa kecilnya, apabila berjauhan anda merinduinya, dia memanggil ayah dan menjadikan hidup anda bahagia?"

Benar, benar dan benar.

"Kalau begitu, samakah nilainya dengan warna kereta baru anda?

Tidak sama sekali.

"Jadi, kenapa anda sanggup memusnahkan cita-citanya dengan amarahmu itu?"

Errr.. (tiada jawapan).

Sampai di sini kita sedar ada perselisihan ketara antara keyakinannya dengan apa yang dia buat. Dia mungkin tidak dapai mencari jawapan kenapa, tetapi telah mengetahui akibatnya.

Justeru itu bagi kita, sekiranya keyakinan tidak dapat memperkuat amal, tambahkan satu lagi kayakinan bahawa:

Kebinasaan pasti menunggu mereka yang gagal beramal mengikut keyakinannya!

"May our songs be true to what we see on the horizon."

Feelhoney - Curang ( Demo ) Versi Akustik

Sunday, April 18, 2010

~PeNgabDiaN CiNtA~ Share

Ingin kuluahkan resah di hatiku
Rintihan hidup mendambakan kasih
Merindukan sebutir kasih sayang
Yang selama ini sangat kuperlukan

Tetap kutabahi hatiku ini
Walau sepanas api badai mendatang
Walau terbelenggu dalam duka lara
Demi cinta-Mu kutempuhi jua

Selama ini, yang kucari
Hanya cinta-Mu yang tulus suci
Tiada lain di hati ini
Selain hasrat untuk mencintai-Mu

Aku hanya hamba yang kerdil hina
Lesu tak berdaya dibelenggu dosa
Peritnya hidup ini penuh pancaroba
Makin kelam nantinya tanpa redha-Mu

Hanya kuharap pengampunan-Mu yang Esa
Leraikanlah segala dosa-dosaku
Kuharap Kau lindungi hamba-Mu ini
Dari siksa pedihnya Neraka-Mu


Nukilan: Ina Firdaus

Thursday, April 8, 2010

~Jangan Tersalah Pilih~

Azizah adalah seorang wanita muslimah yg sangat taat akan perintah Allah. Azizah telah dipertemukan dengan seorang pemuda 'alim bernama Abbas. Abbas juga mempunyai sikap yg sama dengan Azizah. Mereka sememangnya sangat warak dan sentiasa patuh akan perintah Allah. Azizah telah menyuarakan hasratnya untuk bernikah dengan Abbas. Namun, Azizah tidak mendapat restu daripada orang tuanya. Menurut mereka, Abbas tidak mempunyai pekerjaan dan tidak mungkin dapat menyara hidup Azizah dan keluarganya.

Setiap malam, Azizah akan menunaikan solat sunat dan dia akan memohon kepada Allah agar perhubungannya dengan Abbas akan mendapat restu daripada kedua-dua ibu bapanya. Begitu juga dengan Abbas, dia juga turut melakukan perkara yg sama dengan Azizah.

Akan tetapi, ibu bapa Azizah telah menerima lamaran seorang saudagar tua yg kaya tanpa persetujuan Azizah. Justeru itu, Azizah sekali lagi berdoa dan menunaikan solat sunat supaya dia tidak dinikahkan dengan saudagar tua itu dan dia masih ingin bersama Abbas.

Sekali lagi, doa Azizah masih belum termakbul. Azizah terpaksa bernikah dengan saudagar tua pilihan orang tuanya. Ternyata, Abdullah yg dijodohkan dengan Azizah itu bukanlah seorang lelaki tua sepertimana yg diceritakan kepada Azizah, Abdullah sebenarnya seusia dengan Abbas dan dia sesungguhnya tua dengan pengalaman. Abdullah juga seorang suami yg penyayang dan bertanggungjawab.

Sejurus selepas itu, Azizah mendapat berita tentang sikap sebenar Abbas. Abbas adalah seorang pencuri yg sering mencuri harta saudagar-saudagar kaya. Kini barulah Azizah tahu bahawa Abbas sebenarnya tidak pernah mencari kerja tetapi hanya menghabiskan wang miliknya dengan berjudi dan berpoya-poya pada siang hari manakala malam pula,dia akan mencuri harta saudagar-saudagar kaya, bukannya menunaikan solat sunat dan berdoa sepertimana yg dikhabarkannya pada Azizah.

Bertahun kemudian, Azizah telah kehilangan kedua-dua ibu bapanya. Begitu jua dengan suaminya yg tercinta. Kini Azizah hanya mempunyai cahaya matanya di sisi. Perniagaan keluarganya juga bertambah maju yg kini diuruskan oleh anak sulungnya.
Selain itu, keadaan kesihatan Azizah juga semakin memburuk. Tiada seorang tabib pun yg dapat mengubati penyakit Azizah. Azizah semakin khuatir ajal kan menjemputnya pula. Dia masih ingin hidup lebih lama. Azizah seperti biasa memohon kepada Allah agar nyawanya tidak diambil pada saat ini. Kali ini Azizah benar-benar mengharap doanya akan termakbul. Sebelum ini, doa Azizah belum pernah diterims.

Suatu hari, seorang wanita tua datang ke rumah Azizah. Melihatkan wanita tua itu, Azizah berdoa dan berharap agar umurnya sepanjang wanita tua itu. Azizah meminta pembantunya menyediakan makanan dan minuman untuk wanita tua itu. Wanita tua itu kelihatan sungguh teruja dengan layanan Azizah. Kemudian, wanita tua itu mengambil minuman yg tersedia untuknya dalam keadaan tangannya yg menggigil. Minuman yg diambilnya itu tidak terhirup melalui mulutnya tetapi terkena pada matanya. Dia kelihatan tidak berdaya untuk meminum air itu. Tiba-tiba, Azizah terfikir akan susahnya jika dia masih hidup seusia wanita tua itu. Azizah lantaran itu membatalkan hasrat dalam doanya untuk hidup lebih lama.

Kemudian, wanita tua itu berkat pada Azizah, "sebenarnya aku adalah malaikat izrail yg dikirim untuk membawamu pergi pergi menghadapnya." Lantaran itu, pergilah Azizah dalam keadaan tenang...


~pengajaran daripada kisah Azizah ini adalah tidak semestinya Allah tidak sayang pada kita walaupu ndoa kita tidak termakbul. Mungkin Allah telah merencanakan sesuatu yg lebih baik untuk kita. Jadi, bersyukurlah dengan nikmat Allah kerana Dia lebih mengetahui yg terbaik.~

Wednesday, April 7, 2010

hurmmm........

erm.....
x tau la nk tls ape... tp rse cm nk update blog... x pe la, tls je bnde mngarut...hehe... erm, cmne nk bg blog kte lbh mnarik ye??? rse cm blog ni agk boring kn??? skrg ni sy sdg blaja utk jdkn blog ni lbh mnarik skt... hrp ade sesape yg sudi nk ajr... thnx all...

Tuesday, April 6, 2010

~mELaKaR iMpIaN~

Semalam dalam hidupku
Telah mencoret jutaan kenangan
Yang pasti kupahat di tabir hatiku
Mengukir senyuman kebahagian


Kulakar impianku setinggi sang kejora
Kuhias harapan seindah pelangi cerah
Ingin kugapai citaku nun di langit luas
Akan kuselam walau sedalam lautan


Ya Ilahi, Ya Rabbul 'Izzati
Tiada realiti citaku tanpa redha cintaMu
Yang mengatur seluruh kejadian alam
Mustahil alpa walau sedetikpun


Relaku harungi titian penuh ranjau
Demi menggenggam sebutir bahagia
Dalam perjalanan duniawiMu
Menuju ukhrawi nan hakiki

nukilan: Ina Firdaus

~kaU inSaN bErGeLaR tEmaN~

Di suatu hari yang indah
Membawa sebuah pertemuan
Antara kita semua
Duhai sahabat sejati


Suka dukaku kautemani
Peneman diri tatkala sunyi sepi
Bertahun bagaikan sehari
Akhirnya kaupergi jauh dari sisi


Namun kusedari
Setiap pertemuan ada perpisahan
Setiap bahagia ada kedukaan
Harus kurelakan perpisahan ini teman
Walau perit sebak di dada


Oh Tuhan, tabahkan hati ini
Redakan air mata yang gugur di pipi
Moga bahagia dapat kukecapi
Walau tanpa bersamanya
Duhai insan bergelar teman


Oh teman, doaku mengiringimu
Moga kita kan kembali bertemu
Maafkan daku wahai teman
Andai telah mengguris hatimu


Air mata menjadi pengiring doa
Buatmu insan yang dirindui
Agar kau dapat kukenang
Selagi hayat dikandung badan
Kau insan bergelar teman


nukilan:Ina Firdaus

Wednesday, February 3, 2010

kEhiDuPaN iNi...

Dalam dunia ini, Allah telah menciptakan manusia untuk menjadi khalifah di duniawi.
Satu-satunya manusia yang sempurna dalam dunia ini hanyalah Nabi Allah Muhammad S.A.W.
Selain baginda, tiada siapa yang tercipta sempurna. Hanya ada kita insan yang lemah.

Oleh itu, setiap manusia perlulah sedar yang kita ini tidak sempurna. Setiap orang mempunyai kelebihan dan kelemahan mereka sendiri. Justeru itu, kita semua hendaklah bersatu padu dan saling melengkapi kekurangan masing-masing. Manakala persamaan antara kitalah yang membina keserasian. Barulah wujudnya 'sehati sejiwa'.

Sunday, January 31, 2010

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS andai diri tak sesuci SULAIMAN.
Mengapa mengimpikan teman setampan YUSUF jika kasih tak setulus ZULAIKHA.
Usah berharap teman sehebat Ibrahim sekiranya diri tak setabah SITI HAJAR dan SITI SARAH.
Jangan didamba kasih seistimewa SITI KHADIJAH bila diri tak sesempurna MUHAMMAD S.A.W...
Berhenti menginginkan wanita sebaik FATIMAH AZ-ZAHRA sewaktu peribadimu tak semulia SAYIDINA ALI...

Thursday, January 28, 2010

Ahlan wasahlan...
salam ukhwah fillah n salam prshbtn utk sume...